TOP 9

народний рейтинг

Що таке 3-D принтер та які сфери його застосування

Безумовно, сьогодні важко знайти людину, яка б не чула про сучасні способи творення речей за допомогою 3-D моделювання, зокрема, 3-D друку. Наука не стоїть на місці, а новітні технології розвиваються небаченими темпами. Особливо це помітно у сучасних та розвинутих країнах, де пошту доставляють роботи, їжу з ресторанів привозять квадрокоптери, метро чи поїзди курсують без машиністів, а у банках відвідувачів обслуговують роботи тощо.

У більшості сучасних наукових чи технологічних розробках так чи інакше використані елементи, створені на 3-D принтері чи сканері. Ця технологія дозволяє значно скоротити час та витрати на виготовлення прототипів чи робочих моделей.

 

То що ж таке 3-D принтер?

Це технологія, що дозволяє створювати реальні об’єкти з цифрової моделі. Перші робочі екземпляри 3-D принтерів побачили світ ще у 1980-х роках, і хоча вони не були такими досконалими, як зараз, все ж – чудово вирішували основне завдання – швидке та відносно дешеве створення прототипів.

Очевидно, що основний процес, у якому задіяний 3-D принтер – це друк (3-D друк). Відмінність від звичайного друку полягає у іншому способі роботи з друкарським матеріалом. У процесі звичайного друкування (субтрактивного) – матеріал видаляється, а при 3-D друці – нарощується.

Матеріалом для друку може бути рідина, порошок чи полімерний склад. У процесі 3-Д друку цей матеріал нашаровується, вибудовуючи потрібну модель.

Етапи 3-D друку:

  1. Розробка робочої моделі (деталі, елементу, частини тощо). 3-D модель можна створити або в спеціальних програмах, або використовуючи 3-D сканер, що спеціально розроблений для сканування 3-х вимірних моделей.
  2. Зчитування даного креслення чи моделі принтером
  3. Накладення шарів послідовно, згідно запрограмованої роботи 3-D принтера
  4. З’єднання цих шарів в одне ціле, набуваючи потрібної форми та розмірів моделі

Коли принтер увімкнуто і він працює у заданому режимі, оператор не потрібен, бо на друк моделі може піти від кількох годин до кількох днів, а ця робота відбувається автономно. Звичайно, можна слідкувати за роботою пристрою, але активного втручання не потрібно. Є принтери, що використовують не один, а кілька матеріалів у процесі друку: з одного матеріалу виготовляється робоча модуль, з іншого – допоміжні конструкції (підпорки, кріплення).

3-D принтери, представлені на сайті https://elizlabs.com.ua/ua/produkti/stem/3d-modelyuvannya у свої роботі використовують спеціальну пластикову нитку, що плавиться, нашаровуючись, створюючи об’єкт.

Що можна створити на 3-D принтері?

На сьогодні можливості такого обладнання майже безмежні. 3-D принтери стали невід’ємною частиною багатьох галузей, таких як медицина та протезування, інженерія та промисловий дизайн, архітектура та будівництво, авіа-, судо- та машинобудування тощо.

За допомогою 3-D принтеру можна створити:

  • Персоніфіковані речі, тобто речі по чітко заданим індивідуальним параметрам (наприклад, взуття чи протези).
  • Спеціальні запчастини чи частини механізмів під конкретні параметри (радіус, кути, геометрія, колір, матеріал тощо)
  • Швидке створення прототипу. Це дуже прискорює збір інформації по готовому об’єкту, дозволяючи не просто уявити, а реально побачити майбутню модель літака, житлового комплексу, механізму тощо.
  • Складна геометрія. 3-D принтер дозволяє реалізувати будь-які моделі, навіть ті, які важно зобразити чи уявити. Це прекрасна візуалізація складних речей – простим доступним способом.

 

Тож сьогодні ми впевнено крокуємо в ногу зі світовим технологічним прогресом, тому що можемо пропонувати і в Україні такі іноваційні товари, як 3-D принтери, сканери та супутні товари для 3-д моделювання.

Безперечно, чим раніше вдасться познайомити молоде покоління з сучасним надбанням, тим швидше та якісніше буде розвиток всього суспільства. ElizLabs пропонує прості та доступні моделі 3-D принтерів для шкіл та інших закладів освіти по всій Україні. З таким сучасним оснащенням підростаючого покоління, починаючи зі школи, можна бути спокійними за наше майбутнє.

← Повернутися до Блогу